Om brug af retoriske virkemidler til demagogiske formål

LTI

 

Victor Klemperer: LTI – Lingua Tertii Imperii: Det Tredje Riges sprog. En filologs notesbog. Sprog og tale forlag: 2010.

Som sprogprofessor følte Victor Klemperer (1881-1960) sig forpligtet til at registrere nazismens sprog. Med sine notater allerede fra nazismens begyndelse trodsede han sit skriveforbud og offentliggjorde i 1947 sin samlede analyse som LTI – Lingua Tertii Imperii.

Bogen dokumenterer i detaljer, hvorledes nazitidens sprog på samme tid var et spejl og et kompas. I spejlet sås mentalitet og hensigt, i kompasset lå regimets kurs udstukket. Det Tredje Riges ´ordbog´ viser rækkevidden af nazismens påvirkning og demonstrerer samtidigt Klemperers evne til at se Det Tredje Riges sprog alle steder: På henkastede sedler, i samtaler på tvangsarbejdspladsen, i propaganda, i dødsannoncer, i strækmarch samt i de bøger, aviser og andre medier, han som jøde kun sjældent havde adgang til.

I forbindelse med at bogen blev udgivet på dansk blev der oprettet en hjemmeside: www.klemperer.dk , hvor der føres diskussioner om demagogisk sprogbrug – også i Danmark. kapitlet “Stjernen” gratis downloades fra Kapitlet: Stjernen

Læs udvalgte dele af bogen. Sammenlign med retorikken i dag i danske medier om etniske minoriteter.

Se dokumentation om fremmedfjendtlig propaganda på Rune Engelbreth Larsens hjemmeside: www.humanisme.dk/hate-speech

Billedanalyse: Jan Nederveen Pieterse: Hvidt på sort: Illustrerede fordomme. Mellemfolkeligt Samvirke, 1994.

Christian Kock: Diskriminerer sproget? Diskriminerer sproget

Christian Kocks overheads viser eksempler på brugen af en række retoriske midler, især i den danske udlændingedebat.